Treći koncert u novoj sezoni ciklusa „Prijatelji za Prijatelje“ Biskupijske zaklade „Fra Bonifacije Ivan Pavletić“ održan je u nedjelju 14. listopada u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku. Za studente Zaklade nastupili su Siscia Vox Mundi ansambl u sastavu: mezzosopran Tihana Herceg Ivšić te sopran Iva Mihelić i Jelena Blašković, katedralni zbor Uzvišenja sv. Križa i Robert Jakica na Orguljama.

Na programu bila su djela svećenika, skladatelja i orguljaša Matije pl. Ivšića, kojeg je bivša komunistička vlast u naponu stvaralaštva 1951. godine osudila na dugogodišnji zatvor, a čiji opus broji više od 150 sačuvanih skladbi. Život Matije Ivšića (1894. - 1963.) rođenog u Boku Palanječkom kraj Siska obilježen je križem i glazbenom umjetnošću, a Ivšićev suvremenik Albe Vidaković za njega kaže da je bio jedan od najagilnijih radnika Cecilijanskog pokreta na području stvaranja i proučavanja liturgijske glazbe u Hrvatskoj. Pisao je mise, motete, popijevke te preludije i fuge za orgulje te vodio poznati mješoviti zbor Zagrebačka polifonija, prvi zbor toga tipa koji je promicao polifono pjevanje u Hrvatskoj.

Uz brojne Siščane koncertu je nazočio i sisački biskup Vlado Košić koji je na kraju zahvalio svim izvođačima što su predstavili publici plemenite skladbe ovog velikog zaboravljenog hrvatskog skladatelja.

Na kraju okupljenima se obratila i organizatorica Tihana Herceg Ivšić najavivši kako će promocija dvostrukog nosača zvuka sa skladbama Matije Ivšića biti održana 2. prosinca u sisačkom Velikom Kaptolu.

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com